بزرگترین قدرت پهپادی منطقه چگونه متولد شد؟/ سیر تحول پهپادهای سپاه در پارک ملی هوافضا
از سراسر وب
گروه دفاعی «رکن آنلاین»: یکی از بخشهای مهم نمایشگاه توانمندیهای راهبردی نیروی هوافضای سپاه که تحت عنوان «پارک ملی هوافضا» افتتاح شده است، بخش پهپادی آن است در آن به خوبی روند و سیر تحول توان پهپادی سپاه به نمایش درآمده است.
بر اساس آنچه در این بخش از نمایشگاه قرار دارد، توان پهپادی سپاه از ابتدا تا کنون مبتنی بر ۷ خانواده پهپاد تلاش، خانواده پهپادهای مهاجر، خانواده پهپاد ابابیل، خانواده پهپاد کرار، خانواده پهپاد صاعقه، خانواده پهپاد شاهد ۱۲۹ و خانواده پهپاد شاهد ۱۷۱ بوده که در ادامه سیر تحول پهپادی سپاه در قالب این ۷ خانواده را بر اساس آنچه که در این نمایشگاه ارائه شده است را روایت خواهیم کرد.
۱- خانواده پهپادهای تلاش
این خانواده که از دو پهپاد تلاش-۱ و تلاش-۲ تشکیل شده است، در سال ۱۳۶۳ با اولین پرواز عملیاتی پهپاد تلاش-۱ متولد شد و در ادامه، کار با ساخت سه فروند از این پهپاد با بدنه فومی ادامه پیدا کرد.
در سال ۱۳۶۱ با تشکیل گردان رعد و به رسمیت شناخته شدن فعالیت پهپادی،ساخت تلاش-۱ با بدنه کامپوزیتی، ارتقاء دوربین و ارتقاء موتور، تغییر ارابه فرود به اسکی برای برخاست از روی قایق، انجام عملیات فریب در والفجر۸، تغییر زاویه نصب دوربین برای رصد عمق لجمن(لبه جلویی منطقه نبرد)،افزایش تعداد فریم و انجام پرواز دو تیمه با پهپاد تلاش ۱ ادامه پیدا کرد.
پهپاد تلاش در پارک ملی هوافضا
در ادامه کار و در سال ۱۳۶۵ پهپاد تلاش ۲ با بالها و بدنهی بزرگتر با استفاده از فایبرگلاس ساخته شد و در ادامه توسعه این خانواده، سیستم رادیویی تلاش ۱ ارتقاء پیدا کرد و باک اضافی سوخت نیز به آن افزوده شد.
پرواز سه تیمه تلاش ۱ و نفوذ به خاک عراق تا ۱۱ کیلومتر، ساخت لانچر کِشی و فرود با چتر و استفاده از پهپاد تلاش-۲ برای آموزش پدافند از دیگر اقداماتی بود که در سال ۱۳۶۵ انجام شد تا آنکه در نهایت در سال ۱۳۶۶ پایگاه پهپادی در کرمانشاه و غرب کشور ایجاد شد.
البته در این سال یک فروند تلاش ۱ نیز در خاک عراق سقوط کرد و عراقیها از حضور پهپادی ایران آگاهی پیدا کردند.
۲- خانواده پهپاد مهاجر
مهاجر بعنوان دومین خانواده پهپادی توسعه یافته در سپاه معرفی شده که سرآغاز ساخت اولین نمونه آن یعنی مهاجر ۱ با ایده انجام عملیات رزمی به سال ۱۳۶۴ برمیگردد. البته به دلیل ملاحظات ایمنی، این اقدام تنها تا مرحله آزمون پیش رفت.
در سال ۱۳۶۶ ایده ساخت مهاجر-۲ برای ارتقاء آیرودینامیک و اویونیک آن نسبت به مهاجر ۱ مطرح شد و در نهایت این پهپاد در سال ۱۳۶۷ به تولید انبوه رسید.
پهپاد مهاجر ۲
در همین سال فکر اولیه ساخت پهپاد مهاجر ۴ با هدف افزایش مداومت پروازی مطرح میشود. در ادامه در سال ۱۳۷۶ پهپاد مهاجر ۲ در عملیاتی تحت عنوان محرم به فرماندهی شهید کاظمی حضور عملیاتی پیدا میکند و در سال ۱۳۸۰ مهاجر ۴ اولین تست خود را انجام میدهد که در همین سال تحریمها و محدودیتها در خرید موتور و تجهیزات اعمال میشود اما با این وجود در سال ۱۳۸۱ پهپاد مهاجر ۴ وارد صحنه عملیات میشود.
در سال ۱۳۸۲ سیستم هدایت و کنترل پهپاد مهاجر ۴ ارتقاء پیدا میکند و سامانه اویونیک آن هم از هجرت ۱ به هجرت ۲ ارتقاء مییابد که باعث افزایش برد آن از ۵۰ کیلومتر به ۱۲۰ کیلومتر میشود. ارتقاء موتور و افزایش مداومت پروازی از دو ساعت به چهار ساعت، ارتقاء سامانه اپتیکی و توان رصد از ۷ کیلومتر به ۱۱ کیلومتر از دیگر تغییراتی است که در این سال روی پهپاد مهاجر ۴ اعمال میشود و در همین مقطع هم گشت دریایی با مهاجر ۲ و شناسایی و رصد ناوهای آمریکایی در خلیج فارس صورت میگیرد.
پهپاد مهاجر ۴ در پارک ملی هوافضا