عملیاتهای نیروی دریایی سپاه و دستاوردهای آن در دوران دفاع مقدس
از سراسر وب
گروه دفاعی امنیتی
محدوده جنگ در مناطق آبی در حدود هزار و ۲۰۰ کیلومتر در طول سواحل و رودخانهها استمرار داشت، براین اساس، هرچند در بررسى عملیاتها و جنگهاى زمینى، آثار متعددى نگاشته شده و حرفهای فراوانی بیان شده، اما به نظر میرسد که در مورد فصل درخشان حضور سپاه در صحنه دریا، کمتر سخن گفته شده و یا نوشتهای مکتوب شده است.
در صورتی که با نگاهى اجمالى به گذشته نیروى دریایى سپاه، دریافت میشود که واقعیات مهم و قابل توجه بسیارى در مجامع علمى و عمومى قابل بیان است. علاوه بر این، استراتژىها و تاکتیکهای به کار گرفته شده در نیروى دریایى سپاه در جنگ تحمیلی و جنگ نفتکشها به دلیل متکی بودن بر ابتکار، خلاقیت و نوآوری، موفقیت خود را در نبردهای دریایی نشان داده است.
سوابق درخشان نیروى دریایى سپاه بهمنظور بهرهبرداری از تجارب گذشته و تحلیل وضع موجود و آشنایى نسل جدید با افتخارات، پیروزىها و از خود گذشتگىهای دلاورمردان نیروى دریایی سپاه که سند افتخار و نتیجه مطلوبی از رشادتهای آنان بوده در دوران اخیر و آینده نیز جذاب و مؤثر خواهد بود.
پس با توجه به این موضوع در ارزیابی و تحلیل عملیاتهای نیروی دریایی سپاه و دستآوردهای آن میتوان به نبرد ناهمگون، جنگ نفتکشها، عملیات مقابله به مثل، عملیات آبی خاکی، رزم سطحی، قایقهای تندرو و عملیات دریایی اشاره کرد.
خیبر
پس از احساس نیاز لشکرهای زمینی به قایق در عملیاتهای عبور از رودخانه و نیز عملیاتهای آبی خاکی، سپاه به فکر تشکیل یگان دریایی در قالب قرارگاه نوح (ع) افتاد؛ البته قبل از عملیات خیبر واحدهای شناوری سپاه از نیروهای مستقر در جزایر پشتیبانی میکردند و همزمان در بندرعباس و بوشهر نیز برای انجام عملیاتهای مهمی در جبهههای حق علیه باطل آماده میشدند.
بدین ترتیب در سال ۱۳۶۲ این تشکیلات نوپا، مأموریت جابهجایی نیرو و تجهیزات لشکرهای زمینی را در این عملیات آبی خاکی به عهده گرفت؛ این حضور بعدها باعث تشکیل دو ناوتیپ کوثر و امیرالومنین (ع) شد.
بدر
عملیات آبی خاکی بدر به عنوان دومین گام در تشکیل نیروی دریایی سپاه مؤثر واقع شد. اگرچه هنوز در خلال این عملیات، نیروی دریایی سپاه رسماً تشکیل نشده بود، اما گامی دیگر در راه اندازی این نیرو بود؛ زیرا بار دیگر با قبول مأموریت جابهجایی لشکرهای زمینی و تجهیزات آنها در منطقه هورالهویزه که مقارن با سال ۱۳۶۳ بود، مقدمات تشکیل نیرو که در عملیات خیبر پیریزی شده بود، کاملتر شد.
والفجر هشت
بعد از گذشت چهار ماه از فرمان تاریخى حضرت امام خمینى (ره) مبنى بر تشکیل نیروهاى سهگانه هوایى، زمینى و دریایی سپاه، برنامهریزى جهت انجام عملیات والفجر هشت انجام شد؛ بر این اساس در بهمن سال ۱۳۶۴، عملیات بزرگى شروع شد که نیروى دریایى سپاه در آن شرکت داشت.
کربلاى چهار
در این عملیات نیز قرارگاه نوح (ع) نیروی دریایی سپاه به همراه تعدادى یکانهاى زمینى و شناوری و تکاوری خود شرکت داشت. در عملیات کربلاى چ