مسکن گران میشود
از سراسر وب
با کاهش فاصله استطاعت مالی مردم و قیمتها و کاهش جذابیت سرمایهگذاری در این بازار، کارشناسان پیشبینی میکنند که در کوتاهمدت افزایش قیمتها قابل توجه نخواهد بود. در حالی بازار مسکن کشور در رکود تورمی بهسر میبرد که پژوهشگر مسکن معتقد است واردات خودرو میتواند اثرات مثبتی را بر بخش ساخت و ساز مسکن و ساختمان بگذارد.
در این بین ورود خودروهای وارداتی به بازار، که به تدریج نقش کالای سرمایهای را از خودروها میگیرد، نقدینگی را از بازار مسکن به سمت خود جذب و به کاهش فشار بر این بازار کمک کرده است.
از این رو حرکت سازندگان به سمت تولید مسکن متناسب با نیاز مصرفی و تقویت سیاستهای حمایتی دولت میتواند به تثبیت بازار و کاهش فشارهای موجود کمک کند. در این راستا، با توجه به تقاضای واقعی و عرضه بیشتر، امیدواریها برای تعادل بیشتر در بازار مسکن افزایش یافته است.
از سوی دیگر چشمانداز آینده بازار مسکن نشان میدهد افزایش قیمتها بهویژه در مناطق اشباعشده بعید است. با این حال، کاهش تقاضای سرمایهای ممکن است به رکود ساختوساز منجر شود. در این شرایط دولت میتواند با سیاستهایی مانند تسهیل جواز ساخت و حمایت از سازندگان به تعادل بیشتر و کاهش نوسانات در این بازار کمک کند.
در همین رابطه، مشروح گفتوگو با علی فرنام پژوهشگر حوزه مسکن و شهرسازی، در ادامه می آید:
از سال ۱۳۹۷ به بعد، روند افزایشی قیمت مسکن در کشور به شکل چشمگیری ادامه یافت. این تغییرات از چه عواملی ناشی میشود؟
از سال ۱۳۹۷ ما شاهد یک موج طولانی و پیوسته در بازار مسکن بودیم. قبلاً در دورههای گذشته، موجهای افزایش قیمت به صورت سینوسی بود؛ یعنی قیمتها به اوج میرسیدند، بعد کمی کاهش پیدا میکردند، سپس ساختوساز رونق میگرفت و بازار به حالت تعادل میرسید.
اما در این سالها، وضعیت متفاوت بود. قیمتها به طور مداوم افزایش یافتند و تقریباً هیچ کاهش قابلتوجهی نداشتند. این موضوع به دلیل نبود تقاضای کافی برای تولید مسکن بیشتر از سوی سرمایهگذاران و سازندگان، خودش یکی از دلایل گرانیهای متوالی در سالهای اخیر است.
این روند افزایش قیمتها در بازار مسکن که تقریباً در یک سال و نیم اخیر شتاب کمتری پیدا کرده، نشاندهنده چه تغییراتی در بازار است؟ چشمانداز بازار مسکن در شرایط کنونی به چه صورت است؟
درست است که این شتاب در یک سال اخیر کاهش پیدا کرده و الان مدتهاست که تورم بازار مسکن پایینتر از تورم عمومی قرار گرفته است. به نظر من، بازار مسکن به تدریج از آن جهشهای دائمی که در سالهای گذشته تجربه کرده، خارج خواهد شد. دلیل اصلی این تغییرات، فاصله زیاد استطاعت مالی مردم با قیمتهای مسکن است. دیگر تقاضای مصرفی توانایی خرید ندارد و تقاضای سرمایهای هم به دلیل عدم جذابیت، کاهش یافته است. این یعنی بازار مسکن به نقطهای رسیده که نمیتواند به طور مداوم افزایش قیمتها را تجربه کند.
آیا میتوان چنین روندی را در بازارهای دیگر نیز مشاهده کرد؟ مثلاً در بازار خودرو شاهد تغییرات مشابهی هستیم؟
بله، دقیقاً. در دو سال اخیر، بازار خودرو هم شاهد تغییرات مشابهی بوده است. خودرو که در گذشته به عنوان کالای سرمایهای خریداری میشد و بسیاری آن را به عنوان یک دارایی در پارکینگها نگه میداشتند، حالا به سمت عرضه حرکت کرده است. وقتی عرضه خودرو افزایش میکند، تقاضا به سمت آن جذب میشود و بازار از حالت کالاهای ذخیرهای خارج میشود. همین روند در بازار مسکن هم به طور تدریجی در حال رخ دادن است.
آیا این تغییرات در بازار مسکن به دلیل عوامل دیگر مانند قیمت نهادههای ساختمانی یا تغییرات ارزی تأثیرگذار نیست؟
مطمئناً تغییرات در قیمت نهادههای ساختمانی و نوسانات ارزی تأثیراتی دارند، اما من فکر نمیکنم این عوامل به اندازهای که بسیاری تصور میکنند، تاثیرگذاری شدید داشته باشند.
تورم نهاده بهجز پرشهای مقطعی ناشی از تأمین انرژی پایینتر از تورم آمده و ارتباط نرخ ارز و مسکن هم مانند سالهای بعد از ۱۳۹۷ دیگر همگرایی شدید ندارد. به نظرم مهمترین عامل در حال حاضر همان ناتوانی مردم در تطبیق استطاعت مالی با قیمتهاست. وقتی این فاصله ایجاد میشود، تقاضای مصرفی هم کاهش پیدا میکند و بازار در نهایت تحت تأثیر قرار میگیرد.