وصیت تملیکی

از سراسر وب

هر فرد می‌ تواند تا یک‌ سوم از دارایی‌ های خود را وصیت کند اما اگر بخواهد بیش از این مقدار وصیت کند نیاز به تأیید وراث خواهد داشت.به‌طور کلی وصیت به این معنا است که فرد تصمیم بگیرد پس از مرگش عملی برای او انجام شود بخشی از اموالش به کسی تعلق گیرد یا برای فرزندانش سرپرست (قیم) تعیین کند.

وصیت باید در چارچوب امور مشروع باشد زیرا وصیتی که برای امور غیرمشروع باشد باطل خواهد بود.وصیت تملیکی به این معناست که فرد عین یا منفعتی از اموال خود را به‌صورت رایگان برای بعد از مرگش به دیگری واگذار کند از این طریق وصیت‌ کننده می‌ تواند بخشی از اموالش را برای اهدافی که مدنظر دارد تعیین کند.

برای مثال ممکن است شخص وصیت کند که اموالش صرف ساخت بیمارستان،دانشگاه،مسجد یا موارد مشابه شودیا آن را به افراد خاصی اختصاص دهد.نکته مهم این است که وصیت‌ کننده تنها می‌ تواند تا یک‌ سوم دارایی‌ های خود را وصیت کند.اگر بخواهد بیش از این مقدار را وصیت کند نیاز به رضایت ورثه دارد.این یک‌ سوم شامل اموالی است که در زمان فوت وصیت‌ کننده به او تعلق دارد.بنابراین اگر وصیت بیش از یک‌ سوم اموال باشد اجرای بخش اضافی تنها با اجازه ورثه ممکن خواهد بود.

بسیاری از افراد برای تنظیم وصیت‌ نامه یا تعیین تکلیف اموال و مدیریت امور پس از فوت از وکلای متخصص در زمینه انحصار وراثت کمک می‌گیرند تا فرآیند قانونی به‌درستی انجام شود.همیچنین برای آگاهی بیشتر از این فرآیند و دریافت راهنمایی می‌ توانید با بهترین وکیل پایه یک شیراز مشورت کنید.

وصیت تملیکی از چه مواردی تشکیل میشود؟

موصی یا همان وصیت‌ کننده 

فردی است که مال یا منفعتی را برای بعد از مرگ خود به‌ صورت رایگان به دیگری واگذار می‌ کند.برای اینکه وصیت معتبر باشد موصی باید عاقل و بالغ باشد و با اختیار و رضایت کامل اقدام به وصیت کند.

وصیتی که در شرایطی مانند مستی،بیهوشی یا تحت اجبار انجام شود باطل است زیرا در این موارد وصیت بدون اراده و آگاهی صورت گرفته است.علاوه بر این موصی باید توانایی قانونی برای تصرف در اموال خود را داشته باشد؛مثلا نباید در حالت ورشکستگی باشد.

موصی‌ له

به شخصی گفته میشود که بر اساس وصیت مالی به او واگذار می‌ شود.این فرد باید هنگام وصیت موجود باشد و امکان مالک شدن مالی را که برایش وصیت شده داشته باشد.حتی کودکی که هنوز در شکم مادر است می‌تواند موصی‌ له باشد اما وصیت برای فردی که به‌کلی وجود ندارد صحیح نیست.اگر کودک در شکم مادر زنده به دنیا بیاید حتی اگر مدت کوتاهی زنده بماند صاحب مال وصیت‌ شده خواهد شد.اما اگر مرده به دنیا بیاید آن مال به سایر ورثه تعلق می‌ گیرد.

موصی‌ به

 به موضوع یا مورد وصیت گفته می‌ شود یعنی همان مال یا منفعتی که وصیت شامل آن می‌ شود.این مال باید قابل انتقال باشد و به‌ عنوان مثال نمی‌ تواند وقف باشد.وصیت تملیکی نوعی قرارداد است و مانند سایر قرارداد ها نیاز به وجود دو طرف دارد که با ایجاب و قبول وصیت شکل بگیرد.

ایجاب در وصیت تملیکی یعنی موصی (وصیت‌ کننده) با قصد و رضایت کامل اعلام کند که پس از مرگش مال یا منفعتی از او به مالکیت موصی‌ له (کسی که وصیت به نفع او شده) درآید.از سوی دیگر موصی‌ له نیز باید این وصیت را قبول کند تا وصیت معتبر و قطعی شود.بنابراین صرف وصیت یک‌ طرفه از سوی موصی کافی نیست بلکه تحقق وصیت نیازمند پذیرش موصی‌ له است تا انتقال مال یا منفعت به درستی انجام گیرد.

آیا موصی میتواند چندین وصیت نامه تنظیم کند ؟

آیا موصی میتواند چندین وصیت نامه تنظیم کند ؟

طرفی که وصیت به نفع او انجام میشود می‌ تواند هر کسی باشد حتی ورثه یا افرادی غیر از آنها.همچنین ممکن است وصیت به نفع افراد نابالغ (صغیر) یا مجنون نیز صورت گیرد.اما از آن‌ جا که این افراد اهلیت قانونی ندارند قبول یا رد وصیت باید توسط ولی (سرپرست قانونی) آنها انجام شود.

زمانی که موصی وصیت‌ نامه‌ای تنظیم میکند ورثه تا زمانی که موصی‌ له (کسی که وصیت به نفع او شده) نظر خود را در مورد وصیت اعلام نکند حق تصرف در اموال او را ندارند.ابتدا باید حق موصی‌ له نسبت به اموال متوفی مشخص شود سپس سهم ورثه تقسیم گردد.

اگر موصی‌ له در برابر وصیت سکوت کند این سکوت نه به‌ معنای پذیرش وصیت است و نه رد آن.موصی‌ له باید به‌ وضوح نظر خود را اعلام کند.در صورتی که تاخیر در اعلام تصمیم او منجر به ضرر برای ورثه شود دادستان میتواند موصی‌ له را مجبور کند که هر چه سریع‌ تر تصمیم خود را اعلام کند.

آیا میتوان وراث را از ارث محروم کرد؟

همه‌ ی ما ممکن است مواردی را دیده باشیم که فردی به یکی از نزدیکان خود می‌گوید «تو را از ارث محروم میکنم». سوالی که پیش می‌آید این است که آیا او میتواند از طریق وصیت چنین کاری انجام دهد؟ پاسخ این است که خیر.

در دنیای حقوقی چنین کاری امکان‌ پذیر نیست.هیچ‌ کس نمی‌ تواند با وصیت یکی یا چند نفر از وراث خود را از ارث محروم کند و چنین وصیتی از نظر قانونی معتبر نخواهد بود.البته فردی که در قید حیات است میتواند اموال و دارایی‌ های خود را بر اساس خواست و اراده‌ اش میان ورثه تقسیم کند و آنها را به برخی از وراث خود منتقل نماید.در این صورت مالی که به عنوان ترکه باقی می‌ ماند به وراث دیگر منتقل نخواهد شد زیرا او تصمیم گرفته است که اموالش به فرد خاصی نرسد.

جمع بندی

وصیت تملیکی ابزار مهمی برای افراد است تا پس از فوتشان تکلیف اموال و دارایی‌ های خود را مشخص کنند.با رعایت شرایط قانونی و مشاوره حقوقی مناسب این نوع وصیت می‌تواند به طور قانونی و معتبر انجام شود و باعث اطمینان از تقسیم درست اموال و دارایی‌ها بعد از مرگ فرد گردد.در نهایت توصیه میشود که افراد برای تنظیم وصیت‌ نامه‌ های خود از وکیل بهمن هاشمی کمک بگیرند تا از صحت و قانونی بودن آن‌ها اطمینان حاصل کنند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.