تازه‌ترین توضیحات درباره پیگیری پرونده هنرمندان بازداشتی

از سراسر وب

رضا دادویی که طی چند ماه اخیر به عنوان مسئول کمیته پیگیری هنرمندان بازداشت‌شده در خانه تئاتر فعالیت داشته است در گفتگو با ایسنا، در آغاز با ارائه توضیحاتی درباره شکل‌گیری کمیته پیگیری در خانه تئاتر و نیز همکاری به عنوان عضو کارگروه مشترک هنرمندان که متشکل از نماینده‌های خانه‌های تئاتر و سینما و موسیقی است، گفت: اعتراضات و اتفاقات اخیر کشور به احضار و دستگیری تعدادی از همکاران ما و فعالان صنوف مختلف هنری منجر شد. در پی این ماجرا، با نظر و حمایت هیأت مدیره خانه تئاتر، به عنوان یک مسئولیت اجتماعی و صنفی تصمیم گرفته شد، کارگروهی با عضویت افراد دغدغه‌مند با نام کارگروه حمایت و پیگیری حقوقی و قضایی برای رسیدگی به وضعیت بازداشت‌شده‌ها و حمایت از خانواده‌های ایشان تشکیل بدهیم که ضمن ارتباط با خانواده‌های این افراد در جریان مسائل و مشکلات ایشان قرار گرفته و حتی‌المقدور بتوانیم کاری برای ایشان انجام بدهیم.

این نویسنده و کارگردان تئاتر و سینما ادامه داد: در وهله‌ی اول یکی از مهم‌ترین مسائل ما صحت‌سنجی و راستی‌آزمایی اطلاعاتی بود که به ما منتقل و ارائه می‌شد. چون گاه افرادی از روی نگرانی و دل‌سوزی برای پیگیری وضعیت دوستان و آشنایان خود، اطلاعات ناقص و ناکافی ارائه می‌دادند که انتشار آن‌ها ممکن بود موجب نگرانی شده و ایجاد سوتفاهم کند. به همین دلیل، به عنوان یک ضرورت ناچار بودیم و جزو اولویت‌های ما بود که حتماً با خانواده‌های این افراد صحبت کنیم و پس از اطلاع از صحت و سُقم خبر، با آن‌ها همراه شده و به ایشان در رسیدگی به وضعیت‌شان کمک کنیم.

بنابراین کارگروه از یک سو به طور مداوم و مستمر با خانواده‌ها در تماس بود و از سوی دیگر سعی می‌کرد با همراهی دوستان حقوق‌دان و وکلایی که با احساس وظیفه‌ی انسان‌دوستی و مسئولیت اجتماعی و بدون چشم‌داشت در کنارمان بودند، از طریق ایشان نحوه پیگیری و روال قانونی را به خانواده‌ها توضیح داده و هم از طریق گفتگو و ملاقات حضوری پیگیر پرونده بچه‌ها بشویم.

او همچنین گفت: اگرچه کارگروه هیچ ادعایی در این باره ندارد اما می‌توان اذعان کرد که تلاش‌ها در مجموع نتیجه‌بخش بود و از فهرستی که وجود داشته و به طور مداوم به روز رسانی می‌شود، تعداد زیادی آزاد شده‌اند. در ابتدای کار، خانه تئاتر یک لیست مجزا تهیه کرده بود که با تشکیل کارگروه مشترک با لیست اسامی خانه‌های سینما و موسیقی تجمیع شد. در طول بیش از سه ماه گذشته این لیست مشترک بارها تغییر پیدا کرد و اسامی زیادی از آن کاسته یا اسامی دیگری مجدداً به آن اضافه شدند.

این هنرمند سینما و تئاتر ادامه داد: در عین سختی کار و ناراحتی‌ها و نگرانی‌ها، یکی از نکات مهم این کار اجتماعی، همبستگی و همگرایی بسیار خوبی بود که بین خانه‌های تئاتر، سینما و موسیقی ایجاد و کمیته‌ای مشترک شکل گرفت و همراهی هر سه خانه در بخش‌های مختلف چه در مراجعه به نهادهای امنیتی و اطلاعاتی و چه جلسات متعدد با مسئولان ذیربط در حوزه‌های مختلف قضایی، به آزادی تعداد زیادی از افراد منجر شد. این پیگیری و و همراهی فارغ از این بود که چه کسی به کدام رشته هنری تعلق و در آن فعالیت دارد. زیرا در میان بازداشت‌شدگان از دانشجویان و فعالان هنری نیز بودند که اگرچه رسماً عضویت صنف خاصی را نداشتند اما به عنوان یک همکار، پرونده و کار آن‌ها نیز پیگیری و تلاش گردید هیچ نامی از لیست حذف نشود.

دادویی با ارائه توضیحاتی درباره روند پیگیری پرونده هنرمندان بازداشتی اضافه کرد: شرط پیگیری این بود که در وهله‌ی نخست، به طرق مختلف به ما اطلاع‌رسانی شود و یا خودمان در مورد فردی به قطعیت برسیم و دیگر این که بتوانیم یکی از اعضای خانواده را پیدا کرده و با موافقت ایشان، پیگیر وضعیت او بشویم. زیرا موارد معدودی نیز وجود داشت که خانواده‌ها به دلایل مختلف تمایلی به حمایت و پیگیری صنوف نداشتند. ضمن این که با معرفی وکلا و حقوق‌دانان، جلسات متعددی نیز با خانواده‌ها برای رفع نگرانی و ارائه خدمات حقوقی به ایشان برگزار شد.

رضا دادویی یکی از مشکلات پیگیری این پرونده‌ها را تعدد نهادهای احضار و بازداشت‌ کننده و تنوع اتهام‌ها عنوان کرد و افزود: وقتی افراد یا خانواده‌هایی با کارگروه تماس می‌گیرند و از دستگیری فردی خبر می‌دهند، از نظر ایشان یک فرد بازداشت شده ولی وقتی کمیته پیگیری می‌کوشد مسأله را از منظر قانونی و حقوقی پیگیری کند، با انواع و اقسام پرونده‌ها و اتهام‌های مختلف رو به روست که طبیعتاً برای هر فرد متفاوت از دیگری است و کارگروه باید به جمع‌بندی برسد که برای هر کدام چه کاری از دستش بر می‌آید و اساساً از چه راه و روال قانونی کشور می‌تواند به پرونده ورود پیدا کرده و به حل مشکلات کمک کند.

این‌ها بخش‌هایی از سختی و پیچیدگی کار بود و در کنار کم و زیاد شدن لیست بر اساس اطلاعات به دست آمده و جمع‌بندی آنها کاری شبانه‌روزی و بسیار سخت را می‌طلبید. از طرف دیگر ارتباط با خانواده‌ها و ابراز هم‌دردی و آرام کردن ایشان و کاستن از نگرانی‌های‌شان بخش دیگری از دشواری فعالیت‌های کمیته پیگیری بوده است.

این مدرس سینما و تئاتر درباره دلایل احضار و بازداشت چهره‌ها و فعالان هنری توضیح داد: همکاران ما به دلایل مختلف و گوناگونی احضار و بازداشت شدند. بعضی در فضای دانشگاهی، برخی در اعتراضات خیابانی و تعداد زیادی هم به دلیل فعالیت در فضای مجازی.

دادویی با اشاره به این که تأمین وثیقه برای آزادی هنرمندان بازداشت شده نیز یکی از مهم‌ترین مشکلات کارگروه پیگیری بوده است، توضیح داد که به دلیل اهمیت موضوع، در جلسه‌ای با دادستان کل کشور و برخی معاونین قوه قضاییه با ایشان مطرح گردید و از ایشان خواسته شد که حتی‌المقدور اخذ وثیقه منتفی و یا میزان آن حداقلی باشد. زیرا میزان وثیقه‌های تعیین شده در مواردی بسیار سنگین بوده و به نظر می‌رسید که با اتهام وارده تناسب چندانی نداشته و بالطبع از توان خانواده‌ی فرد خارج بود و برای تأمین آن دچار مشکلات عدیده‌ای می‌شدند. به طوری که در چندین مورد، افراد و خانواده‌ها امکان تأمین وثیقه را نداشتند و شرایط‌شان چنان دشوار بود که می‌بایست برای تأمین وثیقه چاره‌ای اندیشید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.